تاریخ امروز :6 اردیبهشت 1403

شناسایی علایق شغلی می تواند یک کار دشوار و طاقت فرسا باشد؛ اما اولین قدم ضروری در سفر خودیابی و تضمین موفقیت شغلی آینده و شاید مهمتر از همه، شادی شخصی است.

دنبال کردن علایق شغلی به شما کمک می کند تا در مسیر شغلی درستی قرار بگیرید و در حرفه انتخابی خود به موفقیت و خوشحالی دست پیدا کنید. این مقاله از روانکده  به عنوان یک راهنما به شما می‌آموزد چگونه علایق شغلی خود را شناسایی کنید و کاری را که دوست دارید انجام دهید.

تعریف علایق شغلی

علایق شغلی ترجیحات شما در مورد فعالیت های کاری و محیط است و شناسایی آنها به شما کمک می کند تا تصمیم شغلی آگاهانه و استراتژیک تری بگیرید. دنبال کردن علایق شغلی به این معنی است که شما شغلی را بیابید که از استعدادهای شما استفاده می کند و با ارزش ها و ترجیحات شما همسو است و از انجام منظم آن لذت می برید.

مطالب مرتبط:

لیست ۱۲ مهارت و شغل های پر تقاضا در آینده (آینده‌پژوهی تا ۲۰۳۰)

چرا-علاقه-داشتن-به-شغل-مهم-است؟

چرا علاقه داشتن به شغل مهم است؟

علایق شغلی ترجیحات شما را در یک محیط کاری منعکس می کنند و بسیار مهم هستند. همراستایی شغل شما با علایق شما مزایای متعددی به همراه دارد، از جمله:

  • رضایت شغلی: وقتی شغل خود را با علایق خود هماهنگ می کنید، اساساً رضایت شغلی خود را افزایش می دهید. به عبارت دیگر، هر روز از کار خود لذت بیشتری خواهید برد و از انجام وظایف مربوط به کارتان احساس خوشحالی بیشتری خواهید کرد.
  • تصمیم استراتژیک شغلی: همسو کردن حرفه خود با علایقتان موجب می‌شود وقت خود را در مسیر شغلی اشتباه تلف نکنید. وقتی علایق خود را در نظر می گیرید؛ احتمالاً در مورد حرفه خود انتخاب عاقلانه‌تری خواهید داشت.
  • موفقیت شغلی: همراستایی شغلی با علایقتان، شانس شما را برای دستیابی به موفقیت در شغلتان افزایش می دهد. دانستن اینکه در حال انجام کاری هستید که نه تنها از آن لذت می برید؛ بلکه در واقع در آن مهارت دارید، می تواند به شما کمک کند بهره وری خود را در محل کار افزایش دهید.
  • انگیزه: زمانی که احساس می کنید در حال انجام کاری هستید که در آن مهارت دارید، ممکن است تلاش بیشتری برای توسعه مهارت های خود انجام دهید. علاوه بر این، انگیزه بیشتری برای دستیابی به اهداف شغلی خود خواهید یافت.
  • هویت شخصی: در سطح شخصی، دانستن علایق شغلی‌تان می‌تواند به شما کمک کند تا خودآگاهتر شوید و همچنین در تعیین ارزش‌ها، نقاط قوت و انگیزه‌تان آگاهانه‌تر عمل کنید.

مطالب مرتبط:

۱۰ گام طلایی جذابیت کلام

چگونه شغل مورد علاقه خود را شناسایی کنیم؟

مردم گاهی اوقات کاری را بدون اینکه فکر کنند واقعاً آن را دوست دارند یا برایشان جالب است؛ انتخاب می کنند و در نهایت دچار فرسودگی شغلی و اضطراب و افسردگی می‌شوند؛ به همین دلیل در ادامه مراحلی را برای شناسایی شغل مورد علاقه تان به شما معرفی می‌کنیم:

چگونه-شغل-مورد-علاقه-خود-را-شناسایی-کنیم؟

مرحله 1: به علایق عمومی خود فکر کنید

قدم اول در هنگام کشف علایق شغلی این است که علایق عمومی خود را بررسی کنید و ببینید که چگونه آنها با مسیرهای شغلی بالقوه مرتبط هستند.

به موضوعات مورد علاقه خود در مدرسه فکر کنید. چه چیزی شما را به سمت آنها جذب کرد؟ به همین ترتیب، اگر کارآموزی یا پروژه هیجان انگیزی را به پایان رساند‌ه‌اید؛ چه چیزی در مورد آنها بود که به نظرتان هیجان انگیز بود؟ آیا موضوعات خاصی وجود دارد که به طور مرتب از مطالعه در مورد آن لذت می برید؟ هنگامی که اینها را فهمیدید؛ از خود بپرسید که چگونه می توانید این علایق را در آینده شغلی خود اعمال کنید.

مرحله 2: مجموعه مهارت های خود را کاوش کنید

هنگام انتخاب شغل، ایده خوبی است که شغلی را انتخاب کنید که به خوبی با مهارت‌ها و استعدادهای طبیعی شما هماهنگ باشد؛ در اینصورت احساس موفقیت و رضایت بیشتری از کار خود خواهید داشت.

فهرستی از مهارت ها و نقاط قوت خود تهیه کنید و سپس فهرستی از مشاغل بالقوه تهیه کنید که در آنها می توانید از مهارت‌های خود استفاده کنید.

مرحله 3: برای چند دقیقه پول را فراموش کنید!

در حالی که بدون شک کسب درآمد عامل مهمی است که باید در انتخاب شغل مورد توجه قرار گیرد؛ باید به این نکته توجه داشته باشید که هیچ مقدار پول نمی تواند خوشبختی را بخرد. به عبارت دیگر، نوع حقوق و دستمزدی که می توانید دریافت کنید، نباید نیروی محرکه مسیر شغلی باشد که انتخاب می کنید.

به این فکر کنید که اگر نیاز به پول نداشتید؛ حاضر بودید به صورت رایگان چه کاری انجام دهید؟ آیا با خوشحالی زمان و خدمات خود را برای انجام این کار تا آخر عمر به صورت داوطلبانه اختصاص می دادید؟ اگر پاسخ «بله» است، پس شما در مسیر شغلی درستی هستید!

مرحله 4: به سرگرمی های خود فکر کنید

از انجام چه کاری در اوقات فراغت خود لذت می برید؟ چه پیاده‌روی، جمع‌آوری تمبر، بازی فوتبال یا باغبانی؛ سرگرمی‌های شما می‌تواند منبع الهام خوبی برای انتخاب شغل باشد.

حتی ممکن است بتوانید سرگرمی مورد علاقه خود را به یک حرفه تمام وقت تبدیل کنید و کسب‌وکار خود را راه ‌اندازی کنید.

برای مثال: اگر از ساخت و ساز با لگو لذت می برید، می توانید به دنبال مشاغلی باشید که در آن خلاقیت و مهارت های حل مسئله مهم است؛ مانند معماری، مدیریت ساخت و ساز، طراحی گرافیک، مهندسی یا حتی ساخت مدل لگو!

مرحله 5: با یک مشاور شغلی صحبت کنید

صحبت کردن با یک مشاور شغلی مخصوصاً زمانی مفید است که شما هیچ جهت روشنی در مورد آینده شغلی خود ندارید. آنها آموزش دیده اند تا به شما کمک کنند اهداف، علایق، ارزش ها و ترجیحات خود را روشن کنید و در نهایت خودتان را بهتر درک کنید و در فرآیند انتخاب شغل مناسب درست قدم بردارید.

مطالب مرتبط:

۱۵ راه مهم برای جلوگیری از تصمیم اشتباه در زندگی

مرحله 6: تست‌های آنلاین علایق شغلی را انجام دهید

یک راه عالی برای شناسایی علایق شغلی خود، انجام یک ارزیابی آنلاین علاقه است که از شما یک سری سوالات در مورد فعالیت های کاری که به نظر شما لذت بخش و جالب می باشند، می پرسد و سپس بینش ها و توصیه های بی طرفانه ای را بر اساس پاسخ های شما ارائه می دهد.

مرحله 7: در مورد آنچه برای شما مهم است فکر کنید

تاثیرات قهوه بر مغز چیست؟ بیشتر بخوانید: تاثیرات قهوه بر مغز چیست؟

برای یافتن شغلی که مناسب و مورد علاقه شما باشد، باید تشخیص دهید که چه چیزی برای شما مهم است؛ آیا برای شما رشد شغلی مهم است یا حقوق، تفکر و رفتار اخلاقی، انعطاف پذیری، تعادل زندگی و کار یا تبدیل کردن جهان به مکانی بهتر!

بررسی ارزش‌های اصلی و باورهای اساسی که نگرش و اقدامات شما را هدایت می‌کنند و به شماانگیزه می‌دهند؛ به شما کمک می‌کند تا بهتر بفهمید دقیقاً چه چیزی برای شما مهم است و می‌توانید از این اطلاعات برای فهمیدن اینکه کدام مشاغل مناسب شما هستند استفاده کنید.

مرحله 8: به اهداف بلند مدت خود فکر کنید

کامل ترین زندگی شما چگونه به نظر می رسد؟ فهرستی از اهداف بلندمدت شخصی و حرفه ای خود تهیه کنید تا به شما در درک آنچه ممکن است برای رسیدن به آنها نیاز باشد، کمک کند.

مرحله 9: رویاهای دوران کودکی خود را در نظر بگیرید

از بچگی دوست داشتید وقتی بزرگ شدید چکاره شوید؟ یک آتش نشان، فضانورد، دکتر، خواننده؟…

اگرچه مشاغل رویایی دوران کودکی ما اغلب در طول زمان تغییر می‌کنند و همیشه با کاری که ما در بزرگسالی انجام می‌دهیم همسو نیستند؛ اما جنبه‌ای از شخصیت ما را منعکس می‌کنند و نگاه کردن به آرزوهای شغلی اولیه خود به شما کمک می کند تا ویژگی ها و کیفیت‌های خاصی را شناسایی کنید که می توانند با مشاغل بالقوه مطابقت داشته باشند.

برای مثال اگر در کودکی می‌خواستید دامپزشک شوید، نشان می‌دهد که همدل و نوع‌دوست هستید؛ که هر دو ویژگی مفیدی در مشاغل مختلف از جمله معلم، مددکار اجتماعی، پزشک و البته دامپزشک هستند!

چگونه-شغل-مورد-علاقه-خود-را-شناسایی-کنیم؟

مطالب مرتبط:

چند راه برای برقراری تعادل بین زندگی و کار

مرحله 10: تجربیات کاری خود را مرور کنید

در بیشتر موارد، تجربیات قبلی ما می‌توانند بینش‌های ارزشمندی را در مورد آنچه در مشاغل خاص دوست داریم یا دوست نداریم، به ما ارائه دهند.

مثلاً اگر در تابستان به عنوان باریستا کار کرده اید؛ ممکن است از درست کردن لاته، چای و کاپوچینو به صورت روزانه لذت نبرده باشید، اما شاید از جنبه های اجتماعی کار خود لذت برده باشید. این نشان دهنده علاقه به کارهای اجتماعی است و اطلاعاتی برای محدود کردن گزینه های انتخاب شغلی به شما می دهد.

مرحله 11: در مورد مشاغل مختلف تحقیق کنید

هنگامی که یک ایده کلی از علایق و نقاط قوت خود به دست آوردید؛ فهرستی از مشاغل بالقوه تهیه کنید که با این موارد مطابقت دارند و سپس در مورد هر یک شروع به تحقیق با جزئیات کنید.

بررسی کنید هر شغل شامل چه وظایف و مسئولیت های روزمره می شود؟ چه مهارت ها و ویژگی هایی برای موفقیت در آن مورد نیاز است؟ محیط کار و درآمد آن چگونه است؟ چه صلاحیت‌هایی برای آن مورد نیاز است؟

جمع آوری اطلاعات در مورد هر شغل به شما کمک می کند بهتر بفهمید که آیا این کاری است که می توانید انجام دهید یا خیر و به طور موثر گزینه های خود را محدود کنید.

مرحله 12: از شبکه خود استفاده کنید

هنگامی که گزینه های خود را محدود کردید و اطلاعاتی در مورد مشاغل مورد علاقه خود جمع آوری کردید؛ با افرادی که می شناسید و در آن حرفه ها کار می کنند تماس بگیرید و از آنها بپرسید که در مورد شغلشان چه چیزهایی را دوست دارند و چه چیزهایی را دوست ندارند و هر چیز دیگری که می خواهید در مورد آن شغل بیاموزید را از آنها سوال کنید. این فرصت عالی برای به دست آوردن بینش واقعی و ملموس در مورد شغل است که در نهایت به تصمیم گیری شما کمک می کند.

مرحله 13: از خانواده و دوستان بازخورد بخواهید

اگر هنوز در شناسایی علایق شغلی خود مانده اید؛ از خانواده و دوستان خود و افرادی که شما را از نزدیک می شناسند در مورد شغلی که فکر می کنند شما در آن عالی هستید؛ بپرسید. آنها ممکن است پیشنهاداتی ارائه دهند که ممکن است قبلاً حتی به آنها فکر نکرده باشید!

با این حال، اجازه ندهید دیگران بر تصمیم شما تأثیر بگذارند. درست است که خانواده و دوستان شما می توانند منبع عالی الهام و کمک باشند؛ اما شغلی که در نهایت دنبال می کنید باید شما را خوشحال کند؛ حتی اگر برخلاف معمول باشد یا انتظارات والدینتان را برآورده نکند.

مرحله 14: شغل مورد علاقه خود را امتحان کنید

شاید بهترین کاری که می توانید انجام دهید این باشد که در واقع تجربه دست اولی در شغل مورد علاقه خود به دست آورید. به هر حال، تا زمانی که آن را امتحان نکنید، مطمئن نخواهید شد که آیا آن را دوست دارید یا نه.

مطالب مرتبط:

برنامه ریزی چیست؟

کلام آخر

در این مطلب ما مراحل شناسایی ایده‌های شغلی مورد علاقه را به شما معرفی کردیم که با طی این مراحل می‌توانید فهرستی از شغل‌های سازگار و همسو با علایق خود گردآوری ‌کنید و پس از بررسی هر کدام در نهایت حرفه و شغل خود را انتخاب کنید.

به این مقاله امتیاز دهید

1 یک نظر

  1. امیرحسین غفاری پاسخ

    درهرجامعه ای که شکاف طبقاتی زیاد باشد وتفکر بوژوایی حاکم شود مسائلی چون اعتیاد دران جامعه مطرح میباشد چون در این جوامع فقط یکدرصد از مردم دررفاه هستند وبقیه باید دررویا هایشان بدنبال آرزوها ومخصوصا داشتن یک زندگی انسانی را داشته باشند ازاینرو بیشتر مردم بدنبال یک خواب مصنوی وبدست آوردن افیونی برای فراموش کردن مشکلات خود هستند
    همانگونه که همه میدانند انسوی مواد سودهای میلیارد ی است که همین کافی است که فسادازهمان ابتدا شکل بگیرد ومتاسفانه با مدیریت ضعیف ونداشتن تجربه وعلم ومخصوصا صداقت وحس فداکاری در کسانی که مسئولیت را بردوش گرفته اند هرروز مشکل را بیشتر وخود بشکل مافیایی صورت میگیرد
    بدتر از همه هیچ کسی دلش برای معتاد نمیسوزد وحتی مرگ انها برای خیلی از مدیران بی اهمیت است
    فقط با نابودی دنیای سرمایه داری وبوژوایی وازبین بردن شکاف طبقاتی میشود ازدست افیون نجات پیدا کرد به امید طلوع افتاب سرخ برابری وبهبودی برای تمام بیماران ومعتادین عزیز
    عزمتان پایدار

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *