تاریخ امروز :31 فروردین 1403

هموفوبیا یا ترس از خون

هموفوبیا به ترس شدید و غیرمنطقی از خون گفته می شود که توانایی فرد را برای عملکرد روزانه برای حداقل 6 ماه مختل می‌کند. در حال حاضر این فوبیای نوعی اختلال روانی می دانند که در این مطلب از سایت روانکده به برسی این موضوع می پردازیم. با ما همراه باشید.

هموفوبیا چیست؟

هموفوبیا یا ترس از خون ، یک اصطلاح پزشکی است که برای توصیف ترس شدید و غیرمنطقی از خون استفاده می شود. به طور کلی، فوبیا ها ترس های شدید و اغلب غیرمنطقی هستند که توانایی فرد را در زندگی روزمره مختل می کنند. برخلاف افراد مبتلا به ترس های روزمره، افراد مبتلا به فوبیا اغلب برای اجتناب از قرار گرفتن در معرض ترس یا خطر از قبل تجربه شده ، تلاش بسیار می کنند، حتی اگر خطر یا خطر واقعی وجود نداشته باشد. افراد مبتلا به فوبیا اغلب در برابر فوبیای خود احساس ناتوانی می کنند و خود را عاجز و ضعیف می دانند.

به عنوان مثال، افراد مبتلا به هموفوبیا ممکن است ویزیت های مهم پزشک را از دست بدهند تا از انجام آزمایش های خونی فرار کنند و حتی ممکن است از موقعیت های خونی (مثلا دیدن فردی با بینی خونی) وحشت داشته باشند. همچنین این افراد از دیدن صحنه های خون در فیلم و سریال اجتناب می کنند چرا که وحشت دارند.

هموفوبیا چیست؟

دلایل ایجاد هموفوبیا می شود؟

طبق برسی های انجام شده علت دقیق هموفوبیا به طور کامل شناخته شده نیست. ولی با این حال، مشخص است که افرادی که سابقه خانوادگی فوبیا یا اختلالات اضطرابی دارند، بیشتر در معرض ابتلا به هموفوبیا هستند.  و یا در مواقع دیگر فرد ممکن استدچار تصادف، آسیب جسمی و … شده باشد و از آن پس دچار هموفوبیا شده باشد. علاوه بر دلایل گفته شده ، شواهدی وجود دارد که نشان می‌دهد برخی افراد به دلیل ویژگی‌های شخصیتی که دارند ممکن است در معرض ابتلا به هموفوبیا باشند.

علائم و نشانه های هموفوبیا چیست؟

علائم و نشانه‌های هموفوبی زمانی ایجاد می‌شوند که افراد در معرض دید خون قرار می‌گیرند، از جمله اقدامات پزشکی، آسیب‌های خونی، زخم‌های شدید و حتی فکر کردن به خون به تنهایی. دیدن سوزن‌ها همچنین می‌تواند باعث هموفوبیا شود، زیرا ممکن است از تماشای خون وارد شده به سرنگ بترسد. از جمله علائم رایج هموفوبیا می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • احساس اضطراب یا وحشت شدید
  • نیاز شدید به فرار از موقعیت‌های خونی
  • احساس ناتوانی در برابر ترس
  • لرزش یهویی دست و پا
  •  تپش قلب
  • جیغ زدن
  • نداشتن تعادل در رفتار
  • عرق کردن
  •  مشکل تنفس نا توانی در نفس کشیدن
  • بی هوش شدن و…. از جمله علائم و نشانه های هموفوبیا هستند.

یک نکته مهم در رابطه هموفوبیا که بهتر است بدانید، بر خلاف بسیاری از فوبیاهای دیگر، هموفوبیا یک پاسخ وازوواگال مشخص را تحریک می کند،  از این رو احتمال زیادی وجود دارد که فرد مبتلا به هموفوبیا با دیدن خون دوره های غش را تجربه کند.

علائم و نشانه های هموفوبیا چیست؟

هموفوبیا چگونه تشخیص داده می شود؟

تشخیص هموفوبیا یک ارزیابی روانشناختی است که طی یک مصاحبه با یک متخصص ارزیابی می شود تا اطلاعاتی برای ارزیابی رفتار، شخصیت، فرآیندهای فکری و توانایی‌های شناختی فرد و شناسایی هرگونه اختلال صورت گیرد.طبق  مطالعات دانشمندان معیارهای تشخیص فوبیا می تواند شامل داشتن ترس یا اضطراب غیرمنطقی در مورد یک شی یا موقعیت خاص باشد که حداقل 6 ماه طول می کشد تا آن تجربه به فراموشی سپرده شود و به هیچ عنوان نمی توان دخالتی در این پروسه زمانی ایجاد کرد. از این رو افرادی که فوبیای خود را تجربه می کنند در حدود شش ماه از کابوس ، وحشت، استرس ، خودخوری، گوشه گیری و…. رنج می برند.

تاثیر استرس بر مغز بیشتر بخوانید: تاثیر استرس بر مغز

هموفوبیا چگونه درمان می شود؟

درمان هموفوبیا مشابه درمان سایر فوبیاهای خاص است. روان درمانی، به ویژه درمان شناختی رفتاری، می تواند برای  این افراد مفید باشد، زیرا در این پروسه درمانی ، درمانگر  به آنها می آموزد که درک کنند که ترس شدید آنها غیرمنطقی است و احتمال تحقق ترس های آنها کم است ، به زبان ساده آن ها را قانع کنند تا از ترس بی دلیل خود اجتناب کنند و به زندگی عادی خود ادامه دهند.

یکی دیگر از گزینه های درمانی، مواجهه درمانی است که در آن فرد به تدریج و به طور منظم در معرض اشیاء ترس خود قرار می گیرد  برای مثال افرادی را که از خون ی ترسند به مرور در معرض خون قرار می دهند تا این ترس کم کم برای وی عادی سازی شود. با این رویکرد، افراد ابتدا یاد می گیرند که اضطراب را شناسایی کنند، تکنیک های مقابله را یاد بگیرند و از تکنیک های مقابله ای آموخته شده خود برای غلبه بر ترس خود استفاده کنند.

هشدار: بدون دخالت پزشک از قرار دادن فردی که هموفوبیا دارد در معرض خون حتی یک لکه از خون اجتناب کنید، چرا که ممکن است فرد تشنج کند و یا در بدترین شرایط سکته قلبی نیز می تواند رخ دهد . همچنین از تحقیر کردن و مسخره کردن افرادی که هموفوبیا دارند اجتناب کنید چرا که ممکن است فرد اعتماد به نفس خود را از دست بدهد و خود را عاجز و ناتوان بداند. در حالی که این گونه نیست.

پس مراقب افرادی که فوبیا دارند باشید چرا که این افراد فشار روانی زیادی را متحمل می شوند تا نرمال و خون سرد به نظر برسند.

هموفوبیا چگونه درمان می شود؟

دیگر مطالب 

استرس چیست؟

همه چیز درباره قرص های ضد اضطراب

کلام آخر

در این مطلب به برسی هموفوبیا، راه های درمان، دلایل ایجاد و ….  پرداختیم امیدواریم این مطلب از سایت روانکده همانند دیگر مطالب سایت برای شما عزیزان مفید واقع گردد. همچنین شما می توانید نظرات و پیشنهادات خود را با ما به اشتراک بگذارید.

به این مقاله امتیاز دهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *