تاریخ امروز :4 اردیبهشت 1403
آیا پرفنازین اعتیاد آور است ؟

آیا پرفنازین اعتیاد آور است ؟

پرفنازین دارویی است با نام تجاری تریلافون که در در داروخانه ‌های کشور در اشکال گوناگونی همچون قرص با دوز های متفاوت 2 ، 4 و 8 و نیز به شکل مایع و با هدف تزریق برای آن دسته بیمارانی که قادر نیستند قرص را مصرف نمایند و یا دارای مشکل بلع می باشند؛ مشاهده می گردد.

لازم به ذکر است این دارو از دارو های ضد سایکوز و ضد روانپریشی بوده که دارای اثرات قوی بر روی عملکرد مغز می باشد که ضروری است تا حتما با تجویز پزشک مصرف گردد و بهره گیری خودسرانه از آن می‌تواند عوارض جدی ای شامل ایست تنفسی و یا کما را به همراه باشد.

در ادامه این مطلب با روانکده همراه باشید تا با هدف افزایش اثربخشی دارو پرفنازین، اطلاعات کاملی از آن حاوی طریقه مصرف، تداخل دارویی، عوارض و … آن آگاه گردید.

موارد مصرف داروی پرفنازین

همانگونه که ذکر شد؛ پرفنازین دارویی است ضد سایکوز و ضد روانپریشی است که به موجب مهارگیرنده ‌های دوپامین بواسطه پزشک با هدف درمان بیماری‌ هایی همچون اسکیزوفرنی، اسکیزوافکتیو و اختلال دو قطبی، حالات روانی، مانیا، تحریکات روانی حرکتی، هیجان و نیز تحریکات رفتاری شدید و ناگهانی تجویز می گردد.

آیا پرفنازین اعتیاد آور است ؟

همچنین از داروی پرفنازین به عنوان یک درمان کمکی و کوتاه مدت به منظور اضطراب شدید و نیز استفراغ و تهوع شدید نیز بهره گرفته می‌ شود. در حقیقت پرفنازین با عملکرد مثبت بر روی مغز، اقدام به متعادل سازی فکر بیمار می‌کند و موجب می‌ گردد تا کمتر عصبی شود و فعالیت ‌های روزمره خود را انجام بدهد.

طریقه مصرف داروی پرفنازین

توصیه می گردد پیش از مصرف نمودن داروی پرفنازین و شروع دوره درمان با آن، حتما اقدام به مطالعه راهنمای درون جعبه آن کنید و چنانچه هر نوع سوالی در ارتباط با طریقه مصرف داروی پرفنازین دارید؛ بهتر است از پزشک خود جویا شوید.

مطلب مرتبط: آیا کلونازپام اعتیاد آور است

در واقع پزشک معالج، مقدار دوز مصرفی داروی پرفنازین را بر حسب سن، جنسیت، شرایط بیماری و نیز پاسخگویی بدن به درمان معین می‌ نماید؛ لذا این امکان وجود دارد تا در هر کسی متفاوت باشد. ضروری است تا حتما به این مورد توجه داشته باشید که دارو را در همان اندازه که پزشک تجویز کرده مصرف نمایید و به شکل خودسرانه مقدار آن را کم یا زیاد نکنید.

با هدف مشاهده نمودن نتیجه درمان با مصرف این دارو، ضروری است تا حتما دوره درمان خود را کامل نموده که این مورد هم محتاج چندین هفته زمان خواهد بود. نکته دیگری که در ارتباط با مصرف داروی پرفنازین مهم می باشد؛ این است که قطع این دارو به یکباره موجب رخ دادن عوارض جدی خواهد شد؛ لذا به هیچ وجه بدون نظر پزشک خود، مصرف دارو را به شکل ناگهانی قطع ننمایید.

منع مصرف داروی پرفنازین

در گام اول حتما دارویی را که از تاریخ مصرف آن گذشته؛ دوری نموده و آنرا دور بیاندازید. همچنین چنانچه دارای بیماری دیگری می باشید؛ بهتر است در همان ابتدا آنرا به پزشک خود اطلاع بدهید.

در صورتی که دارای بیماری ها و مشکلاتی همچون اعتیاد به مواد مخدر یا الکل، حساسیت به دارو، میاستنی گراویس، دوران بارداری یا شیردهی، هیپوکلسمی، بیماری کبدی، بیماری کلیوی، صرع، پارکینسون، مشکلات تنفسی، فئوکرموسیتوم، سرطان سینه، اختلال در سلول های خونی، مشکلات عصبی همچون افسردگی، بیماری مغز استخوان، مشکلات ادرار یا پروستات، فشار خون، گلوکوم، بیماری قلبی و آسیب مغزی می باشید و پرفنازین برای شما تجویز شده است؛ با پزشک خود در میان بگذارید.

مسمومیت با داروی پرفنازین

همانگونه که ذکر شد؛ نباید قرص پرفنازین را بیش از اندازه ‌ای که پزشک تجویز نموده مصرف نمایید؛ به این دلیل که موجب رخ دادن علائم و عوارض خطرناک این دارو خواهد شد.

همچنین بخوانید: آیا دیازپام اعتیاد آور است ؟

ایا رابطه در دوران پریودی باعث بارداری میشود؟ بیشتر بخوانید: ایا رابطه در دوران پریودی باعث بارداری میشود؟

لذا چنانچه دارای علائمی همچون وقفه تنفسی و ناتوانی در بیدار شدن و… می باشید؛ ضروری است تا حتما به پزشک مراجعه نمایید. همچنین چنانچه یک دوز از مصرف دارو را فراموش نمودید؛ اگر به دوز بعدی نزدیک بود؛ دیگر احتیاجی به مصرف دو دوز نیست و در همان زمان از پیش تعیین شده داروی خود را مصرف نمایید.

عوارض داروی پرفنازین

پرفنازین به موجب ساختاری که دارد در کنار فواید زیادش، عوارض جانبی زیادی نیز دارد. از متداول ‌ترین عوارض جانبی مصرف پرفنازین می‌توان به خواب آلودگی، سرگیجه و گیجی، یبوست، خشکی دهان، تاری دید و خستگی، از دست دادن اشتها و ازدیاد وزن بی دلیل اشاره نمود که در صورت ادامه دار بودن، ضروری است تا به پزشک خود اطلاع دهید.

آیا پرفنازین اعتیاد آور است ؟

از عوارض جدی پرفنازین می توان به موارد زیر اشاره کرد

  • کم شدن توان جنسی در مردان و عدم توانایی تولید اسپرم و بزرگ شدن سینه‌ ها
  • مشکلات در سیستم عضلانی و عصبی
  • ترشح شیر از پستان زنان و برهم خوردن نظم چرخه قاعدگی، افزایش اضطراب
  • تشنج، مشکل در نوشیدن و بلعیدن
  • تهوع مکرر
  • بی قراری و تنش
  • زردی چشم و پوست
  • نیاز دائمی به تکان خوردن و حرکت کردن
  • درد معده و شکم
  • لرزش بدن
  • آهسته شدگی ضربان قلب
  • سفتی و انقباض عضلات
  • گلو درد و کبودی و خونریزی آسان در بدن

تداخلات دارویی پرفنازین

همانگونه که می دانید؛ از مهم‌ترین مواردی که قادر است عملکرد داروها را تغییر داده و اثر بخشی آنان را کم کند و یا موجب بروز عوارض جانبی آن گردد؛ تداخلات دارویی می باشد.

به هنگام مراجعه نمودن به پزشک، لیست همه داروهایی که مصرف می‌کنید را به اطلاع او برسانید. از مهم ترین دارو هایی که با پرفنازین تداخل دارند می توان به

  1. دارو های ضد اضطراب
  2. دارو های خواب آور
  3. الکل و ماری جوانا
  4. داروهای ضد درد
  5. داروهای ضد تیروئید
  6. داروهای ضد قارچ
  7. داروهای کاهنده فشارخون
  8. داروهای ضد سرفه و سرماخوردگی
  9. داروهای ضد پارکینسون
  10. آنتی هیستامین ها
  11. متوکلوپرامید
  12. دارو های ضد صرع
  13. دارو های ضد افسردگی

اشاره کرد.

همچنین بخوانید: آیا ماری جوانا اعتیاد آور است ؟

در نهایت لازم به ذکر است  اثر بخشی یک دارو هنگامی میسر می باشد که همه موارد فوق رعایت شده و محتاج این می باشد که شما در هر مرحله در صورت مشاهده عوارض و یا بهبودی، به پزشک معالج خود اطلاع بدهید.

آیا پرفنازین اعتیاد آور است ؟

نتیجه گیری

در این مقاله به بررسی داروی پرفنازین پرداختیم و مزایا و معایب آن را مورد تحلیل و بررسی قرار دادیم. نظر شما در این باره چیست؟ آیا شما یا در اطرافیانتان کسی بوده که با این دارو  سر کار داشته باشد؟ تجربیاتتان را با ما و سایر کاربران در میان بگذارید.

همچنین برای دریافت مشاوره های تخصصی در زمینه اعتیاد و حتی سایر زمینه ها می توانید با روانکده در تماس باشید و بهترین وتخصصی ترین مشاوره ها را دریافت کنید.

درباره “آیا پرفنازین اعتیاد آور است ؟” بیشتر بخوانید:

1 یک نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *