طرحواره به مجموعه ای اتفاقات و واقعیت ها گفته میشود که در کودکی فرد اتفاق افتاده است و گره هایی را در درون فرو ذهن آن ایجاد میکند که باعث میشود در زندگی فرد اختلال ایجاد کند و روابط اجتماعی فرد را مختل کند و به این روش ارتباط های آن را دیگر افراد به هم بزند. طرحوارههای شخصیتی آرامش را از فرد میگیرد و در روابط عاطفی، محل کار و خانواده، فرد را دچار مشکلات زیادی میکند طرحواره ها احساسات و تله های ذهنی هستند که فرد بدون چون چرا آنها را پذیرفته است و درون خود نمی بیند که بتواند آنها را تغییر دهد. امروز با ما در علیرضا نیکنام همراه باشید تا بتوانیم درباره طرحواره ها و انواع آن بپردازیم . اگر شما هم احساس میکنید که به این طرحواره ها دچار هستید با ما در ادامه همراه باشید.
مطالب مرتبط: علائم اضطراب چیست؟
سبک های مقابله ای ناسازگار
تسلیم: در این نوع فرد خود را در مقابل این طرحواره ها عاجر میداند و همیشه به این این طرحواره ها عمل میکند و هیچوقت نمی خواهد با این طرحواره ها بجنگد.
اجتناب: در این حالت فرد تلاش می کند برنامه زندگی خود را جوری تنظیم کند که با این طرحواره ها روبرو نشود و هیچ برخوردی با انها نداشته باشد و چالشی برای آن پیش نیاید.
جبران افراطی: در این حالت فرد به صورت افراطی سعی میکند که با طرحواره ها مقابله کند و هرچه در کودکی بود برعکس ان را انجام دهد.
دلایل ایجاد طرحواره های شخصیتی
- نوع برخورد والدین با نیازهای هیجانی
- خلق و خوی کودک
انواع طرحوارههای ناسازگار
- طرحواره رهاشدگی
- طرحواره بی اعتمادی
- طرحواره محرومیت هیجانی
- طرحواره انزوای اجتماعی
- طرحواره شرم و نقص
- طرحواره وابستگی
- طرحواره آسیبپذیری
- طرحواره خویشتن تحول نیافته
- طرحواره شکست
- طرحواره استحقاق
- طرحواره منفیگرایی
- طرحواره بازداری هیجانی
- طرحواره تنبیهگرایی
- طرحواره اطاعت
- طرحواره ملاکهای سخت گیرانه
- طرحواره ایثار
- طرحواره خویشتن داری ناکافی
- طرحواره پذیرشجویی و جلب توجه
دیدگاهتان را بنویسید