تاریخ امروز :5 اردیبهشت 1403
راه های افزایش اعتماد به نفس درجوانان

راه های افزایش اعتماد به نفس در جوانان

در جامعه امروز داشتن اعتماد به نفس به عنوان محرک و انگیزه زندگی؛ به ویژه برای جوانان بسیار با اهمیت است. جوانی دوره ای است که فرد به دنبال استقلال بیشتر است و مسئولیت های او در حال افزایش می باشد؛ او باید زندگی مستقلی تشکیل دهد و شکل روابط عاطفی و زندگی اجتماعی او در حال تغییر اند؛ همچنین در دوران جوانی فرد باید حرفه و درآمدی داشته باشد. تمام این تغییرات و مسئولیت های جدید نیازمند داشتن اعتماد به نفس سالم در جوانان هستند. در این مقاله از سایت روانکده قصد داریم راهکارهایی کاربردی برای افزایش اعتماد به نفس جوانان ارائه دهیم.

مطلب مرتبط: آیا اعتماد به نفس اکتسابی است؟

اهمیت شناخت مهارت های فردی در افزایش اعتماد به نفس

اهمیت شناخت مهارت های فردی در افزایش اعتماد به نفس

زمانی که فرد شناخت کافی از مهارت های خودش نداشته باشد؛ در تمام انتخاب های مهم زندگی خود اعم از انتخاب رشته تحصیلی و انتخاب شغل اشتباه خواهد کرد و با شکست مواجه خواهد شد؛ در نتیجه اعتماد به نفس خود را از دست خواهد داد که به صورت اختلالات روحی مثل افسردگی و پرخاشگری در او ظاهر خواهد شد. بنابراین شناخت خود و مهارت ها و توانایی های فردی اولین قدم برای افزایش اعتماد به نفس می باشد و اهمیت زیادی دارد.

فردی که از توانایی های خود شناخت کافی ندارد؛ نمی تواند اعتماد به نفس خود را افزایش دهد. هر فردی توانایی ها و مهارت های منحصر به فردی دارد و اگر آنها را آنالیز و شناسایی کند می تواند مهارت خود را در آن زمینه پرورش دهد و با توجه به روحیات و علاقه اش مهارت و شغلی متناسب با آن توانایی های فردی انتخاب کند و از زندگی خود لذت ببرد؛ در اینصورت روز به روز اعتماد به نفس او افزایش می یابد.

جوانان در طی تحصیل یا آموزش یک مهارت می توانند علایق و توانایی های خود را شناسایی کنند و در آن حوزه مهارت کافی کسب کنند؛ در نتیجه نسبت به مهارت ها و توانمندی های خود ذهنیتی مثبت و با اعتماد به نفس خواهند داشت.

اما نداشتن شناخت از توانایی ها و مهارت ها موجب می شود فرد از انجام کارها هراس داشته باشد و به درستی از پس کاری برنیاید و در نتیجه اعتماد به نفس او کاهش می یابد و نمی تواند کاری انجام دهد؛ این چرخه معیوب همیشه ادامه خواهد داشت.

مطلب مرتبط: چرا اعتماد به نفس مهم است؟

عزت نفس کلیدی برای اعتماد به نفس جوانان است

عزت نفس کلیدی برای اعتماد به نفس جوانان است

افرادی که عزت نفس ندارند نمی توانند از اعتماد به نفس و داشته های خود لذت ببرند؛ زیرا به خود و ارزشمندی وجود خود شک دارند؛ در این صورت به اصطلاح روان پزشکی فرد اعتماد به نفس جعلی دارد. بنابراین داشتن عزت نفس بسیار مهم است. عزت نفس یک ویژگی ذاتی است که صرف نظر از طبقه اجتماعی و دسته بندی های جنسیتی و جغرافیایی فرد در درون خود دارد. زمانی که از وجود ویژگی های انسانی مثل عقل و عشق و مهربانی در درون خود آگاه شوید به عزت نفس و ارزشمندی درونی می رسید و متوجه می شوید که توانایی ها و مهارت هایی در وجود شما نهفته است که قبلا از آنها آگاه نبودید و به دلیل کمبود عزت نفس درک واقع بینانه ای از میزان توانایی های خود نداشتید.

کودکی که تازه متولد شده دارای عزت نفس بالایی است اما به مرور ذهن او تحت تاثیر عوامل و مسائل سمی بیرونی مثل افسردگی، وحشت،  بیماری های جسمی،  احساسات منفی و… قرار می گیرد و از عزت نفس فرد کم می شود. اگر عزت نفس بالایی داشته باشیم، نسبت به خود احساس خوبی داریم و اگر احساس اعتماد به نفس داشته باشیم، احساس می کنیم چیزهایی وجود دارد که در آنها خوب هستیم.

اما گاهی اوقات، اعتماد به نفس ما از بین می رود، یا خودمان را خیلی دوست نداریم. همه ما ممکن است گاهی اوقات چنین احساسی داشته باشیم، اما زمانی که برای مدت طولانی این احساس را داشته باشیم؛ ممکن است به یک مشکل تبدیل شود. هر چیزی که روی اعتماد به نفس یا عزت نفس شما تأثیر می گذارد، مهم است.

مطلب مرتبط: روش های افزایش عزت نفس در کودکان و نوجوانان

عزت نفس چیست؟

عزت نفس یعنی چگونه در مورد خود فکر میکنید و چه احساسی به خودتان دارید. عزت نفس بر روی خصوصیاتی در شما تاثیر می گذارد از جمله:

چگونه از friendzone خارج شویم؟ بیشتر بخوانید: چگونه از friendzone خارج شویم؟

  • خودتان را به عنوان یک شخص دوست داشته باشید و برای خود ارزش قائل باشید.
  • به خودتان و کارهایی که می توانید انجام دهید ایمان داشته باشید.
  • در مشکلات و سختی ها تسلیم نمی شوید.
  • حاضرید چیزهای جدید یا دشوار را امتحان کنید.
  • بدون خود سرزنشی و عادلانه از اشتباهات خود عبور می کنید.
  • باور دارید فردی مهم و به اندازه کافی خوب هستید.
  • باور دارید سزاوار خوشبختی هستید.

اگر عزت نفس بالایی دارید، طرز فکر و احساسی که در مورد خودتان دارید احتمالا مثبت خواهد بود. اما اگر عزت نفس پایینی دارید، ممکن است متوجه شوید که طرز فکر و احساسی که در مورد خودتان دارید منفی است. افرادی که اطراف ما را احاطه کرده اند؛ به ویژه دوستانمان واقعاً می توانند بر عزت نفس و اعتماد به نفس ما تأثیر بگذارند.

مطلب مرتبط: چه کارهایی عزت نفس را از بین می برد

اعتماد به نفس چیست؟

اعتماد به نفس عبارت است از باور به خود، توانایی‌ها و ایده‌ها و درک و پذیرفتن خود برای آنچه که هستید. مثلا پدیرفتن اینکه در ورزش عالی نیستید نشانگر داشتن اعتماد به نفس است و افراد با اعتماد به نفس حاضر نیستند خود را برای هماهنگ شدن با دیگران تغییر دهند.

اعتماد به نفس به معنای «برون‌گرا» بودن نیست. شما می توانید ساکت یا خجالتی باشید و همچنان اعتماد به نفس داشته باشید. و حتی پر سر و صداترین فرد در جمع  بودن، همیشه به این معنی نیست که او در درون خود بیشترین اعتماد به نفس را دارد. در واقع پذیرفتن اینکه چه کسی هستید و افتخار کردن به چیزهایی که شما را از دیگران متفاوت می کند نشان دهنده اعتماد به نفس است؛ به خودتان افتخار کنید چون فقط یک نسخه از شما وجود دارد.

مطلب مرتبط: چگونه اعتماد به نفس خود را افزایش دهیم؟

چه چیزی روی اعتماد به نفس و عزت نفس جوانان تاثیر می گذارد؟

چه چیزی روی اعتماد به نفس و عزت نفس جوانان تاثیر می گذارد؟

تجربیات منفی زندگی از جمله جدایی یا مسخره شدن در مورد ظاهر؛ می توانند اعتماد به نفس و عزت نفس را کاهش دهند و تجربیات مثبتی مثل نتیجه خوب در یک آزمون مهم و تعریف و تمجید از ظاهرتان؛ می توانند اعتماد به نفس و عزت نفس را افزایش دهند. عواملی که روی اعتماد به نفس و عزت نفس تأثیر می گذارند برای افراد مختلف می توانند متفاوت باشند. برخی از تجربیاتی که ممکن است تاثیر مثبت یا منفی بر اعتماد به نفس یا عزت نفس جوانان داشته باشند:

  • نتایج مدرسه و دانشگاه
  • رسانه های اجتماعی یا تبلیغات
  • سطح حمایتی که از افراد مهم و مورد اعتماد دریافت می کنند
  • احساسی که نسبت به ظاهر خود دارند
  • دستاوردها یا مهارت های آنها
  • مشکلات جسمی یا روانی که بر توانایی انجام کارها تاثیر بگذارد
  • فشار های روحی برای موفقیت در امتحانات، ورزش یا سایر سرگرمی ها
  • مورد آزار و اذیت قرار گرفتن
  • مورد تبعیض قرار گرفتن
  • دور شدن از جایی که احساس امنیت می کنیم، مانند دوری از خانواده یا دوستان
  • مشکلات خانوادگی
  • مشکلات رابطه و …

اگر اعتماد به نفس یا عزت نفس شما برای مدت طولانی پایین باشد، باید با از روانشناس کمک بگیرید تا بررسی شود که آیا اعتماد به نفس یا عزت نفس پایین شما با یک مشکل سلامت روانی مانند افسردگی یا اضطراب مرتبط است یا خیر.

مطلب مرتبط: چگونه عزت نفس و اعتماد به نفس داشته باشیم

چگونه اعتماد به نفس و عزت نفس جوانان تقویت می شود؟

چگونه اعتماد به نفس و عزت نفس جوانان تقویت می شود؟

ایجاد و افزایش اعتماد به نفس و عزت نفس به زمان و تمرین نیاز دارد. کارهای زیادی وجود دارد که می‌توانید برای بهبود احساستان نسبت به خودتان و توانایی‌هایتان انجام دهید؛ می توانید با امتحان کردن چند تغییر جدید در هفته شروع کنید، تا آنچه را که برای شما مفید است بیابید؛ باور داشته باشید که تغییرات کوچک می توانند تفاوت بزرگی ایجاد کنند. راهکارهای عملی برای افزایش اعتماد به نفس در جوانان:

  1. خودت را برای اشتباهاتت ببخش
  2. حتی اگر اعتماد به نفس نداری؛ در ظاهر با اعتماد به نفس رفتار کن
  3. با افکار خودت روراست باش
  4. سعی کن خودت را با دیگران مقایسه نکنی
  5. به این فکر نکن که دیگران در مورد تو چه فکر می کنند
  6. به یاد داشته باش که احساس عصبی بودن یک امر طبیعی در همه است
  7. از لحظات زندگی خود لذت ببر
  8. به آنچه از خودت انتظار داری فکر کن، نه آنچه دیگران از تو انتظار دارند
  9. چیزهایی پیدا کنید که حواس شما را از فکر کردن به مشکلات پرت می کنند

مطلب مرتبط: چگونه اعتماد به نفس جوانان را افزایش دهیم؟

کلام آخر

با یادگیری و به کارگیری مهارت های جدید اعتماد به نفس و عزت نفس جوانان افزایش می یابد و به دنبال آن به مدیریت استرس و کاهش علائم افسردگی و اضطراب در آنها کمک شایانی می شود و جوانان انگیزه پیدا می کنند تا زندگی دلخواه خود را ایجاد کنند.

5/5 - (11 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *