تاریخ امروز :1 اردیبهشت 1403
مهارت های نرم به چه مهارت هایی گفته می شود؟

مهارت های نرم به چه مهارت هایی گفته می شود؟

احتمالا شما هم به دفعات عبارت مهارت های نرم را شنیده اید ولی ممکن است شناخت دقیقی از آنها نداشته باشید. این مهارت ها جزء بنیادی ترین نیازهای هر فرد برای رشد و توسعه فردی در زندگی شخصی، اجتماعی و کاری می باشند. برای آشنایی با مهارت های نرم و اهمیت آنها با این مطلب از روانکده همراه ما باشید.

تعریف مهارت‌های نرم

مهارت‌های نرم ویژگی‌های شخصیتی و مهارت‌های بین فردی هستند که چگونگی روابط فرد با دیگران را مشخص می‌کنند و به او کمک می کنند با دیگران تعامل داشته باشد و در اجتماع و محیط کار موفق شود.

همچنین جامعه شناسان از اصطلاح مهارت های نرم برای توصیف بهره هوش عاطفی فرد در مقایسه با بهره هوشی استفاده می کنند.

مهارت های نرم به چه مهارت هایی گفته می شود؟

مهارت‌های نرم  معمولا به بخش شخصیتی فرد مربوط می شوند و به نوعی مهارت های غیر شناختی هستند؛ به همین دلیل در سنجش آنها؛ ویژگی‌هایی را در نظر می‌گیرند که تعیین می‌کنند شخص چگونه با دیگران تعامل دارد.

انواع مهارت های نرم کدامند؟

مهارت های نرم شامل ترکیبی از مهارت های اجتماعی، ارتباطات بین فردی، دانش و ویژگی های شخصیتی هستند که به فرد در زندگی اجتماعی و حرفه ای کمک می کنند. نمونه‌هایی از مهارت‌های نرم عبارتند از:

  • سازگاری و تطبیق‌پذیری
  • برقراری ارتباط با همکاران و مشتریان
  • تفکر خلاق
  • قابلیت اعتماد
  • رهبری یک تیم
  • گوش دادن فعال
  • اخلاق کاری
  • درک و همدلی
  • کار تیمی
  • مثبت گرایی
  • مدیریت زمان
  • انگیزه
  • حل مسئله
  • تفکر انتقادی
  • توانایی یادگیری روش ها و فناوری های جدید
  • مذاکره یک قرارداد
  • آموزش همکاران
  • عیب یابی

مطلب مرتبط: عادت چیست و چگونه ساخته میشود؟

فرق بین مهارت های نرم و مهارت های سخت چیست؟

  1. مهارت‌های سخت قابل اندازه‌گیری هستند و معمولا از طریق آموزش رسمی، برنامه‌های آموزشی و تلاش و تمرین کسب می‌شوند؛ اما مهارت های نرم از جنس نگرش و احساساتی هستند که کسب آنها از طریق آموزش دشوار است و با معیار‌های خاصی قابل سنجش و ارزیابی نیستند.
  2. مهارت‌های سخت را می‌توان در طول زمان آموخت و به کمال رساند؛ اما یادگیری و تغییر مهارت‌های نرم دشوارتر است.
  3. مهارت های سخت شامل توانایی های تخصصی و ملزوم برای کار خاصی می باشند؛ اما مهارت‌های نرم یا غیرفنی؛ مهارت های رفتاری و بین فردی هستند که به چگونگی تعامل مؤثر افراد با دیگران و برخورد با موقعیت‌های مختلف مربوط می‌شوند و افراد موفق در تمام جنبه های زندگی مهارت های نرم را به کار می برند و به این طریق عملکرد بهتری از خود نشان می دهند.

چرا مهارت‌های نرم اهمیت دارند؟

هیچ کس نمی‌تواند خود را برای آنچه در زندگی اتفاق خواهد افتاد آماده کند؛ اما مهارت‌های نرم می توانند زندگی را راحت‌تر و رضایت‌بخش‌تر سازند و به همین دلیل مهارت‌های نرم را مهارت‌های زندگی نیز می‌نامند.

مهارت های نرم به رشد و بهبود مهارت های بین فردی کمک می کنند و اعتماد نیز از طریق تعامل و روابط مثبت توسعه می یابد. امروزه رفتار و تعامل موثر با دیگران برای موفقیت شغلی بسیار مهم است و در محیط هایی که مهارت های نرم رشد می کنند بهره وری افزایش می یابد.

ممکن است فردی در مهارت‌های فنی و خاص شغلی عالی باشد؛ اما اگر از مهارت های نرم برخوردار نباشد و برای مثال  نتواند زمان و کار خود را در یک تیم مدیریت کند، تا حدی زیادی احتمال دارد در محیط کار موفق نشود.

مهارت‌های نرم قابلیت انتقال دارند و می‌توانند صرف نظر از شغل فرد از هر موقعیتی به موقعیت دیگر منتقل شوند و مورد استفاده قرار گیرند و موجب افزایش انعطاف پذیری فرد شوند.

مهارت های نرم به چه مهارت هایی گفته می شود؟

افسردگی دوقطبی بیشتر بخوانید: افسردگی دوقطبی

مطلب مرتبط: چه راه هایی برای غلبه بر ترس وجود دارد

در محیط کار، مهارت‌های نرم به عنوان مکمل مهارت‌های سخت (مهارت‌های شغلی) عمل می کنند و کارفرمایان در فرآیند استخدام به دنبال افرادی با تعادلی از مهارت های سخت و مهارت های نرم هستند.   در یک بازار کار رقابتی؛ استقبال و تقاضا از خدمات کارکنانی که ترکیب خوبی از مهارت‌های سخت و مهارت‌های نرم را دارند و کارکنان  دارای مهارت ارتباطی قوی بهره وری کار را بالا می برند.

مهارت‌های نرم به ویژه در مشاغل مشتری‌محور که کارکنان در تماس مستقیم با مشتریان هستند؛ برای اینکه بتوانند به یک مشتری گوش کنند و خدمات مفید و محترمانه را در اختیار آن مشتری قرار دهند، لازم می باشند.

توجه داشته باشید که کارفرمایان معمولا مستقیما از فرد نمی پرسند که مهارت های نرم دارد یا نه؟بلکه آنها موقعیت هایی را برای ارزیابی مهارت های نرم فرد فراهم می کنند!

چگونه مهارت های نرم را بهبود دهیم؟

اگرچه معمولا مهارت های نرم از طریق آموزش رسمی به دست نمی‌آیند؛ اما می‌توان به روش هایی آنها را تقویت کرد. در ادامه به معرفی برخی از راهکارهایی که از طریق آنها می تونید مهارت های فردی خود را توسعه دهید می پردازیم:

  • برای بهبود مهارت‌های نرم، فرد باید با نگرشی باز و منعطف رفتارها، بازخورد ها و تصمیم‌گیری های خود را تغییر دهد و با انجام تمریناتی راهبردی؛ زمینه هایی که در آنها کمبود دارد (مثل گوش دادن فعال، همدلی با دیگران یا …) را تقویت کند.
  • همچنین از آنجا که مشکلات و دشواری ها ما را مجبور به یادگیری و رشد می کنند؛ مواجهه با چالش ها و غلبه بر آنها نیز یکی از بهترین روش ها برای پرورش مهارت های نرم می باشد.

مطلب مرتبط: بهترین روانشناس کودک در مشهد

«کوچینگ یکی از رایج‌ترین و مؤثرترین روش‌ها برای بهبود مهارت‌های نرم است»

 

مهارت های نرم به چه مهارت هایی گفته می شود؟

  • راه دیگر بهبود مهارت های نرم این است که از محدوده و دایره امنیت و آسایش خود بیرون بیایید؛ این کار به شما کمک می کند تا وارد منطقه یادگیری شوید و به آن عادت کنید و به این ترتیب منطقه امن و تعاملات شما گسترش می یابد.
  • برخی برنامه های آموزش شغلی و تحصیلی نیز مهارت های نرم را پوشش می دهند و به افراد در مورد توسعه فردی و عملی کردن آن راهکار می‌دهند.

کلام آخر

در این مطلب شما را با مهم ترین مهارت های نرم آشنا کردیم. به خاطر داشته باشید؛ حضور در هر کار و فعالیتی شانس وفرصتی برای برقراری ارتباط با دیگران، سازگار شدن با تغییرات و حل مشکلات برای شما فراهم می کند و می توانید از آن موقعیت ها برای توسعه و پیشرفت مهارت های نرم افزاری خود بهره ببرید.

درباره “مهارت های نرم به چه مهارت هایی گفته می شود؟” بیشتر بخوانید:

2 یک نظر

  1. امیرحسین سلطانی پاسخ

    اشتباه تایپی در سرتیتر ✅ پاداش خودتان را فراموش نکنید…؟!
    انتهای خط دوم:
    دلی از عزا دربیاورید درست است
    مطلب مفیدی بود.
    ممنون

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *