تاریخ امروز :4 اردیبهشت 1403
اختلال-وسواس-چیست؟

اختلال وسواس چیست؟

اختلال وسواس به افکار و فشار های فکر ی مزاحمی می گویند که فرد را مجبور به فکرد کردن و یا انجام کاری می کند، فرد با اینکه از نامعقول بودن فکر و رفتار خودش آگاه است می تواند به آن پایان بدهد و حس میکند که مجبور به آن کار است. روانشناسان اختلال های وسواس را نوعی بیماری در نورون ها میدانند که آسایش و آرامش فرد را از او میگیرد و توان انعطاف و ارتباط با محیط را از آن میگیرد. در سایت علیرضا نیک نام با ما همره باشید.

روانکاوان نیز بیماری وسواس را نوعی غریزه ناخودآگاه می دانند که در آن فرد به یک رفتار یا عملی   که معمولا اشتباه است آن انسان را اسیر می‌کند این رفتار و افکار تا جایی پیش می روند که زندگی را از فرد سلب می‌کند و آرامش را از آن میگیرند تا جایی که فرد بر خلاف خواسته و میل باطنی خود عمل می کنند ولی نمیتوانند آن عادت و عمل و افکار را ترک کنند.

اختلال وسواس چیست؟

انواع وسواس

قبل از اینکه به درمان های این وسواس ها بپردازیم بهتر است اول به انواع این وسواس ها بپردازیم.

وسواس فکری

وسواس فکری یعنی افکاری که فرد همیشه در ذهنش به آنها مشغول است و. نمی تواند آنها را رها کند ولی هر چقدر که به آنها می پردازد هیچ نتیجه ای برای او حاصل نمی شود ولی زندگی فرد را مختل میکند و توانایی تمرکز کردن بر روی امور مختلف زندگی را از او میگیرد. همین میشود که حتی نمیتواند به کار های روزمره زندگی خود بپردازد

مطالب مرتبط: طول عمر بیماران دو قطبی چقدر است؟

بیشتر بخوانید: تروما درمانی چیست و چگونه درمان می شود؟

نمونه هایی از وسواس و افکار مزاحم میتوان بیان کرد عبارتند از:

فکر درباره بدن:

در این نوع وسواس فرد مرتبا به پزشک مراجعه میکند و بدون دلیل قصد دارد که مرتبا از وضعیت بدن خود آگاه باشد

رفتار حال یا گذشته:

در این نوع رفتار فرد مرتبا در حال فکر به گذشته است و مدام با خود فکر میکند چرا در گذشته فلان کار را کردم و یا اگر آن کار را نمیکردم. چه میشد

وسواس فکری عملی:

به نوع رفتار هایی گفته میشود که فرد انهارا بدون دلیل مکررا انجام میدهد. حتی اگر ضرر های آن آگاه باشد.

اختلال وسواس چیست؟

اختلال وسواس فکری-اجباری (OCD) یک اختلال سلامت روان شایع است که میلیون ها نفر را در سراسر جهان تحت تاثیر قرار می دهد. این با افکار، تصاویر، یا اصرارهای مکرر و مزاحم (وسواس) که باعث اضطراب یا پریشانی می شود و رفتارهای تکراری یا اعمال ذهنی (اجبار) مشخص می شود که افراد برای کاهش اضطراب خود مجبور به انجام آن ها می شوند. OCD یک بیماری مزمن و اغلب ناتوان کننده است که می تواند در فعالیت های روزانه، روابط و کیفیت زندگی فرد اختلال ایجاد کند.
وسواس ها افکار، تصاویر یا تکانه های ناخواسته، مداوم و مزاحم هستند که می توانند باعث ناراحتی یا اضطراب قابل توجهی شوند. این افکار اغلب غیرمنطقی هستند و هیچ مبنایی در واقعیت ندارند. نمونه هایی از وسواس های رایج عبارتند از ترس از آلودگی یا میکروب ها، ترس از آسیب رساندن به خود یا دیگران، شک بیش از حد در مورد توانایی ها یا ایمنی خود، و نیاز به تقارن یا نظم.
از سوی دیگر، اجبارها، رفتارهای تکراری یا اعمال ذهنی هستند که فرد احساس می‌کند در پاسخ به وسواس‌های خود مجبور به انجام آن‌ها است. اجبارها اغلب غیرمنطقی و وقت گیر هستند و برای کاهش اضطراب یا جلوگیری از یک نتیجه ترسناک انجام می شوند. نمونه هایی از اجبارهای رایج عبارتند از: شستن یا تمیز کردن بیش از حد، بررسی مکرر قفل ها یا وسایل، شمردن، چیدمان اشیاء به ترتیب خاص، و کسب اطمینان از دیگران.
OCD یک بیماری مزمن است که می تواند در هر سنی ایجاد شود، اگرچه اغلب در نوجوانی یا اوایل بزرگسالی شروع می شود. علل OCD به طور کامل شناخته نشده است، اما تحقیقات نشان می دهد که ترکیبی از عوامل ژنتیکی، بیولوژیکی و محیطی ممکن است نقش داشته باشد. OCD اغلب با سایر اختلالات سلامت روان مانند اختلالات اضطرابی، افسردگی و اختلالات تیک از جمله سندرم تورت همراه است.
تشخیص OCD بر اساس وجود وسواس ها و اجبارهایی است که باعث ناراحتی قابل توجه یا اختلال در عملکرد روزانه می شود. یک متخصص سلامت روان با تجربه، مانند روانپزشک یا روانشناس، می تواند علائم فرد را ارزیابی کرده و تشخیص دهد. درمان OCD معمولاً شامل ترکیبی از دارو و روان درمانی است.

2.5/5 - (4 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *