تاریخ امروز :29 اسفند 1402
شوک درمانی در بیماران دو قطبی چگونه است؟

شوک درمانی در بیماران دو قطبی چگونه است؟

شوک درمانی که با نام ECT یا الکتروشوک درمانی نیز شناخته می ‌شود، یک درمان کوتاه‌ مدت برای دوره‌ های شیدایی شدید یا افسردگی است، به ‌ویژه زمانی که علائم شامل علائم جدی خودکشی یا روان‌ پریشی باشد یا زمانی که دارو ها بی ‌اثر به نظر می ‌رسند. این می تواند در نزدیک به 75٪ از بیماران موثر باشد.

شوک درمانی چگونه انجام می شود؟

شوک درمانی چگونه انجام می شود؟

در درمان تشنج الکتریکی، جریان الکتریکی از پوست سر عبور می ‌کند تا یک تشنج کوتاه در مغز ایجاد کند. ECT یکی از سریع ترین راه ها برای تسکین علائم در افرادی است که از شیدایی یا افسردگی شدید رنج می برند.

ECT به طور کلی تنها زمانی استفاده می شود که دارو ها یا سایر درمان های بی فایده باشند. همچنین زمانی که علائم خلقی یا روان پریشی آن قدر شدید است که منتظر ماندن تا اثرگذاری دارو ها خطرناک باشد، استفاده می شود. همچنین اغلب تصور می شود که ECT درمان انتخابی برای اپیزود های خلقی شدید در دوران بارداری است.

قبل از درمان ECT، به فرد شل کننده عضلانی داده می شود و تحت بیهوشی عمومی قرار می گیرد. الکترود هایی روی پوست سر بیمار گذاشته می شود و جریان الکتریکی وارد می شود که باعث تشنج مختصری می شود.

از آن جایی که ماهیچه ‌ها شل هستند، تشنج معمولا محدود به حرکت خفیف دست‌ ها و پا ها می‌ شود. بیمار در طول درمان به دقت تحت نظر است. بیمار دقایقی بعد از خواب بیدار می شود، درمان یا رویداد های مربوط به درمان را به یاد نمی آورد و ممکن است برای مدت کوتاهی گیج شود.

ECT معمولا تا سه بار در هفته و معمولا برای دو تا چهار هفته تجویز می شود. پس از آن، بسته به نیاز فرد، درمان نگهدارنده می تواند به صورت هفتگی یا ماهانه ادامه یابد.

عوارض شوک درمانی بیماران دو قطبی

عوارض شوک درمانی بیماران دو قطبی

ECT یکی از ایمن‌ ترین درمان ‌ها برای اختلالات خلقی شدید است که بیشتر خطرات مربوط به بیهوشی است. از دست دادن حافظه کوتاه مدت یک عارضه جانبی رایج است، اگرچه این عارضه معمولا در عرض چند هفته پس از پایان درمان از بین می ‌رود و بر اساس نحوه قرارگیری الکترود ها بر روی پوست سر و سایر جنبه‌ های فنی نحوه انجام عمل می ‌تواند به حداقل برسد.

سایر عوارض جانبی احتمالی ECT عبارتند از:

  • گیجی
  • حالت تهوع
  • سردرد
  • درد فک
  • درد های عضلانی

این عوارض ممکن است از چند ساعت تا چند روز طول بکشد. حدود یک سوم افرادی که ECT دارند، مقداری از دست دادن حافظه را گزارش می کنند، اما این معمولا محدود به زمان درمان است.

مطالب مرتبط: اختلال دو قطبی چیست؟

آیا ممکن است اختلال دوقطبی پس از شوک درمانی بازگردد؟

آیا ممکن است اختلال دوقطبی پس از شوک درمانی بازگردد؟

در طول سال ها درمان با تشنج الکتریکی (ECT) که معمولا به عنوان شوک درمانی شناخته می شود.

تحقیقات جدید در خارج از ایتالیا نشان می دهد که در میان بیماران دوقطبی که به درمان ‌های استاندارد پاسخ نمی ‌دهند، ECT می ‌تواند نجات ‌دهنده باشد، از نوسانات خلقی خارج از کنترل جلوگیری کرده و خطر خودکشی را به ‌طور چشمگیری کاهش می‌دهد.

این مطالعه که یکی از بزرگ ترین ها در نوع خود است 670 بزرگسال ایتالیایی را که بین سال ‌های 2006 تا 2019 در یک کلینیک روانپزشکی برای اختلال دوقطبی ECT داشتند، مورد بررسی قرار داده شدند.

دکتر جولیو برانکاتی، دستیار در پزشکی بالینی و تجربی در دانشگاه پیزا، گفت: «نکته مهم، 84 درصد از بیمارانی که خطر خودکشی بالایی را قبل از ECT نشان می‌ دادند، دیگر پس از درمان به طور آشکار اقدام خودکشی نمی ‌کنند.»

برانکاتی افزود: «به طور کلی، 72 درصد از بیماران پاسخ خوبی به ECT نشان دادند.»

افسردگی دیس تایمی چیست؟ بیشتر بخوانید: افسردگی دیس تایمی چیست؟

تقریبا از هر 10 نفر، 6 نفر، ECT تسکین دهنده مجموعه ای از علائم ناتوان کننده از جمله هذیان، پرخاشگری، عدم همکاری، حساسیت بیش از حد عاطفی، بیش فعالی فیزیکی و پارانویا است. افسردگی و اضطراب در بیش از یک چهارم بیماران کاهش می یابد.

برانکاتی گفت: بر اساس یافته‌ ها، «ECT باید یک درمان ارزشمند برای سندرم ‌های اپیزودیک شدید، به ‌ویژه نوعی هیجان بیش از حد، بی ‌قراری، خصومت و بدگمانی باشد که می ‌تواند با درهم تنیدگی علائم شیدایی، افسردگی و روان‌ پریشی ایجاد شود.»

تیم مطالعه خاطر نشان کرد که اختلال دوقطبی حدود 1٪ از جمعیت را تحت تاثیر قرار می دهد. این می تواند به صورت حملات شیدایی و افسردگی ظاهر شود که منجر به احساس گناه و بی ارزشی عمیق و افزایش خطر خودکشی شود.

حدود دو سوم بیماران به دارو های تجویزی، از جمله تثبیت کننده های خلق و خو و دارو های ضد روان پریشی به خوبی پاسخ می دهند.

چرا بیماران از شوک درمانی دوری می کنند؟

چرا بیماران از شوک درمانی دوری می کنند؟

دکتر لورا فوختمن، مدیر خدمات ECT در دانشکده پزشکی رنسانس در دانشگاه استونی بروک در نیویورک گفت: «نمونه ‌های زیادی از تصویرسازی نادرست از ECT و درمان‌ های روان ‌پزشکی وجود دارد که به ترس بی ‌جا از ECT و انگ مداوم در مورد ECT و درمان‌ های روانپزشکی و به طور کلی بیماری کمک کرده است.»

 

تاریخچه شوک درمانی

شوک درمانی در سال 1938 توسط لوسیو بینی، روانپزشک و اوگو سرلتی، متخصص مغز و اعصاب، در رم پیشگام شد و به سرعت در سراسر جهان گسترش یافت. این دارو با ایجاد یک تشنج الکتریکی کوتاه مدت در مغز عمل می کند و معمولا دو تا سه بار در هفته به عنوان بخشی از یک رژیم شش تا دوازده جلسه ای تجویز می شود.

او گفت: «این درست است که ECT گاهی اوقات به روش ‌های غیردرمانی، سوء استفاده ‌کننده، تجویز شده است.» برای مثال، برانکاتی خاطر نشان کرد که اولین بیماران الکتروشوک در طول درمان دارویی دریافت نکردند، «که اغلب منجر به عوارض جدی اسکلتی عضلانی می شد.»

برانکاتی گفت و در طول دهه 1950، تصویر های گرافیکی در «فیلم ها و رمان ها» بر انگ و ترس مردم افزودند. برانکاتی توضیح داد که ECT مدرن تحت ترکیبی از بیهوشی عمومی و شل کننده های عضلانی انجام می شود که به طور چشمگیری خطر شکستگی را کاهش می دهد و به طور قابل ‌توجهی خطر بی ‌حسی پس از درمان و از دست دادن حافظه را کاهش می ‌دهند.

برانکاتی گفت: «متأسفانه، ECT و بیماری های روانپزشکی هنوز در معرض سطوح بالایی از انگ هستند، که می تواند بسیاری از بیماران مبتلا به اختلال شدید دو قطبی را از دستیابی به درمان کافی و مؤثر باز دارد.»

مطالب مرتبط: از کجا بفهمیم بیماری دو قطبی داریم؟

 تجربه شوک درمانی

 تجربه شوک درمانی

در سال 2011، کری فیشر بازیگر که به اختلال دوقطبی مبتلا بود، فاش کرد که شوک درمانی داشته است. او به اپرا وینفری گفت که این کار بسیار موثر بوده و در نهایت ارزشش را دارد.

 

سخن آخر

با گذشت سال ها، ECT به عنوان یک گزینه درمانی مورد توجه قرار نگرفت، اما ECT یا شوک درمانی امروزی، مانند آنچه در «فرانسه» یا «پرواز بر فراز آشیانه فاخته» وجود دارد، از تصویر های ترسناک سینمایی نیست. در مورد شوک درمانی یا بیماری دو قطبی هر گونه سوالی داشته باشید می توانید با یک مشاور در میان بگذارید.

 

درباره “شوک درمانی در بیماران دو قطبی چگونه است؟” بیشتر بخوانید:

6 یک نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *