تاریخ امروز :9 فروردین 1403
چه تفاوتی بین کوچینگ با مشاوره و منتورینگ وجود دارد

چه تفاوتی بین کوچینگ با مشاوره و منتورینگ وجود دارد

مطمئنا در دنیای امروز واژه های کوچ ، مشاور و منتور به دفعات زیادی به گوش شما خورده است ولی شاید شناخت کافی از آنها ندارید و نمی دانید فرق کوچینگ با مشاوره و منتورینگ در چیست و هر کدام چه کاربردهایی دارند.

گاهی برای اینکه در زندگی انتخاب های مناسبی داشته باشیم و مشکلات را حل کرده و در مسیر موفقیت حرکت کنیم؛ بهتر است از حرفه هایی خاص کمک بگیریم تا با مشورت و حمایت آنها سریع تر و با خطای کم تری به مقصد برسیم. در این مقاله از روانکده با ما همراه باشید تا تمام این موارد را به طور کامل بررسی کنیم و  بتوانید از هر کدام از این شغل ها در جای درستی استفاده کنید.

چه تفاوتی بین کوچینگ با مشاوره و منتورینگ وجود دارد

کوچینگ چیست و کوچ کیست؟

کوچینگ یک فرآیند گفتگو محور است که در آن کوچ؛ سوالات دقیقی از مراجعه کننده می پرسد و به صحیت های او گوش می دهد و با تحلیل جوابهای فرد به او کمک می کند استعدادها و توانایی های خود را بشناسد، ریشه مشکلات و چالش های خود را پیدا کرده و رفع نماید، برای ایجاد تغییرات مثبت در جنبه های مختلف زندگی انگیزه یابد و اهداف زندگی خود را شناسایی کند.

مطلب مرتبط: چگونه میتوانیم زمان را در سخنرانی مدیریت کنیم؟

در فرآیند کوچینگ فرد به خودآگاهی دست می یابد و با خود واقعی اش روبرو می شود و می آموزد به گذشته و آینده فکر نکند و تمام توجه خود را روی زمان حال متمرکز کند تا جواب سوالات خود را پیدا کند و با کشف مسیر و ابزار درست؛ به فرد هدفمند و توانمندتری تبدیل شود.

نیازی نیست کوچ در رشته یا حرفه مراجعین خود تخصص داشته باشد و در مسیر کوچینگ نقش اصلی را فرد مراجعه کننده ایفا می کند و باید پاسخ هایی صادقانه و شفاف داشته باشد تا کوچ یا مربی او را به درستی راهنمایی کند و خروجی جلسات کوچینگ مفید باشد.

مشاوره چیست و مشاور کیست؟

مشاور فردی است که در رشته ای متخصص است اما لزوما با تجربه نیست و در جلسه مشاوره به مراجع خود در آن رشته پیشنهاداتی سازنده و راهکار می دهد و کمک می کند تا فرد با تغییراتی در نگرش، رفتار و عملکرد خود از مشکلات و موانع مسیر عبور کند. در جلسات مشاوره نقش اصلی را مشاور ایفا می کند.

منتورینگ چیست و منتور کیست؟

منتورینگ یک فرآیند دوطرفه است که در آن منتور یا پیش کسوت با انتقال تجربیاتش؛ تخصص و دانشی که در رشته خود دارد را به مراجعه کننده یا همان شاگرد یاد می دهد و با توجه به آشنایی که با چالش های این مسیر دارد؛ اشتباهات شاگرد را شناسایی کرده و انگیزه و نقشه راهی برای دستیابی سریع تر به موفقیت در آن کسب و کار در اختیار فرد راهنمایی گیرنده قرار می دهد و از طرفی منتور نیز در مواجهه با چالش های جدید باتجربه تر می شود.

منتور یک الگو برای شاگرد است و در منتورینگ نیز نقش اصلی را شاگرد ایفا می کند و باید دقت و تلاش لازم را داشته باشد تا تجربیات و آموزش های مرشد خود را به درستی فراگیرد و در فرصت های که پیش می آید با اعتماد به نفس آنها را به کار بگیرد.

آیا-رابطه-زناشویی-مقعدی-در-دوران-بارداری-خطری-دارد؟ بیشتر بخوانید: آیا رابطه زناشویی مقعدی در دوران بارداری خطری دارد؟

مطلب مرتبط: چه راه هایی برای بخشیدن دیگران وجود دارد

تفاوت کوچینگ و منتورینگ چیست؟

منتورینگ و کوچینگ شباهت های زیادی با هم دارند و هنوز هم برخی محققین معتقدند مرزی میان آنها نیست؛ اما به طور کلی می توان فرق منتورینگ و کوچینگ را از چند جهت بررسی کرد:

  • منتورینگ یک رابطه بلند مدت استاد و شاگردی است؛ اما کوچینگ معمولا کوتاه مدت می باشد.
  • در منتورینگ نیاز نیست هدفی مشخص شود و فرد در مورد هر موضوعی ممکن است از منتور راهنمایی بگیرد؛ اما در کوچینگ ابتدا هدفی مشخص می شود و با رسیدن فرد به آن هدف جلسات پایان می یابند.
  • منتورینگ معمولا در شغل و کسب و کارها و استارتاپ ها برای افراد تازه کار کاربرد دارد؛ اما کوچینگ در توسعه فردی در زندگی شخصی و کاری شخص می تواند نقش داشته باشد.
  • هدف منتورینگ توسعه و بهبود عملکردهای فرد برای داشتن آینده بهتر است؛ اما کوچینگ روی زمان حال تمرکز دارد و هدف کوچینگ بهبود عملکردهای فعلی فرد می باشد.
  • تمرکز منتورینگ بر ایجاد یک رابطه غیررسمی و محیط امن بین استاد و شاگرد می باشد؛ اما کوچینگ جلساتی استراتژیک با رویکرد رسمی می باشد و بر وظیفه گرایی تمرکز دارد.

چه تفاوتی بین کوچینگ با مشاوره و منتورینگ وجود دارد

  • جلسات منتورینگ برنامه ریزی شده و از پیش طراحی شده هستند؛ اما جلسات کوچینگ از پیش طراحی شده نیستند و در طول مسیر و صحبت های انجام شده شکل می گیرند.
  • منتورینگ برای بهبود عملکردهای فعلی فرد است؛ اما کوچینگ در راستای شناخت و بهبود مهارت ها و استعدادهای ناشناخته فرد نیز کاربرد دارد.
  • منتور فردی با تجربه است که مسیر را رفته و موفق شده است؛ اما معلوم نیست که کوچ مسیر دستیابی به هدف مشخص شده شما را طی کرده باشد یا نه.

تفاوت کوچینگ و مشاوره چیست؟

افراد در زمینه های مختلفی مانند روابط عاطفی، خانوادگی، اعتیاد، تحصیلی، کسب و کار و … به مشاور مراجعه می کنند تا با راهنمایی های او مشکل خود را حل کنند. بسیاری افراد کوچینگ را همان مشاوره می دانند. هرچند کوچینگ رد پایی در روانشناسی و مشاوره دارد اما مفهوم آنها متفاوت می باشد. برخی از تفاوت های کوچینگ و مشاوره عبارتند از:

مطلب مرتبط: چرا داشتن عزت نفس مهم است؟

  • تمرکز مشاوره بر گذشته افراد می باشد؛ در حالیکه کوچینگ روی زمان حال متمرکز است.
  • مشاور در زمینه ای که مشاوره می دهد نیاز به تخصص و اطلاعات کافی دارد تا بتواند هر فرد را متناسب با دغدغه ای که دارد راهنمایی کند؛ اما کوچ نیاز به تخصص و مهارت خاصی ندارد و تنها باید سوالات حرفه ای و قدرتمندی از کوچی بپرسد.
  • مشاوره فرد را به پذیرفتن و کنارآمدن با مسائل سوق می دهد؛ در حالیکه کوچینگ فرد را به عمل کردن و اقدام تشویق می کند.
  • مشاور برای حل مشکل راهکار می دهد و توصیه هایی می کند؛ اما کوچ هیچ توصیه مستقیمی به افراد نمی کند.
  • مشاور با اطلاعاتی که دارد راه حل هایی بیرونی برای مشکلاتتان می دهد؛ در حالیکه با کمک پرسش های کوچ افراد راه حل مشکلات را خودشان در درون خود پیدا می کنند.
  • مشاوره برای بازیابی آرامش به افراد کمک می کند؛ اما کوچینگ به افراد کمک می کند استعدادهای خود را کشف و شکوفا کنند.

چه تفاوتی بین کوچینگ با مشاوره و منتورینگ وجود دارد

  • مشاوره مسیر را برای فرد مشخص می کند تا مشکل فعلی او رفع شود؛ اما کوچ کمک می کند خود واقعی شما برایتان نمایان شود تا بتوانید در هر مرحله از زندگی به تنهایی با توانایی های خود بهترین تصمیم گیری را داشته و مشکلات را ریشه ای حل کنید.

کلام آخر

در این مطلب با نقش های حمایتی رایج برای افراد و کسب و کارها آشنا شدید و از تفاوت های میان کوچینگ و منتورینگ و مشاوره مطلع شدید. به زبان ساده و استعاره ای در هنگام صعود به قله یک کوه؛ کوچ نقش همراه، منتور نقش هدایت کننده ای از قله کوه و مشاور نقش هدایت کننده ای از پایین کوه را دارند.

درباره “چه تفاوتی بین کوچینگ با مشاوره و منتورینگ وجود دارد” بیشتر بخوانید:

1 یک نظر

  1. حسینعلی فرهادی پاسخ

    در یک گروه دانشجویی عضو هستم، فردی کلیپی پر از دروغ و ادعاهای اثبات نشده در گروه علمی گذاشت. من از مدیر بصورت کاملا محترمانه خواستم این کلیپ رو حذف کنند و یا به من بفرمایند که گروه رو ترک کنم. به ایشون تذکر داده شد که کلیپ رو حذف کنند. فرد دیگری نوشت: “شرف وجدان عقل منطق شعور آزادگی و…… 😏😏😏😏😏😏😏” من به ایشون مودبانه یادآور شدم که اینجا جای بحث انحرافی درباره موضوعات سیاسی نیست. که ایشون دوباره بی احترامی کرد. به ایشون مودبانه یادآوری کردم که نصیحت بنده در اینجا ایشون رو از وزن و سنگینی میندازه. اگه فرمایشی دارند تشریف بیارن پی وی و به دیده منت می شنوم نصایح ایشون رو (چون به شدت خودم رو محتاج نصیحت می دونم). اما ایشون دوباره بی احترامی کردند که: ” … چون میخ بر سنگ سخت نرود همین قدر بسنده می کنم”!!!
    خب من در پایان مودبانه فقط تشکر کردم. کلا دانشجوها سکوت کردند و هیچکس از ایشون دفاع نکرد.
    گاهی فقط کافیه ادب رو رعایت کنیم و مودبانه صحبت کنیم. طرف خودش رو با هیجاناتش در گروه خراب می کنه. گاهی لازم نیست اصلا از خودمون دفاع کنیم چون بقیه عقل دارند و ادب و آرامش ما رو میبینند و متوجه متانت ما میشن حتی اگه با ما مخالف باشند بازهم به احترام ادب ما از هم عقیده شون دفاع نمی کنند و سکوت می کنند و فرد در میان گروه منزوی میشه.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *