تاریخ امروز :29 اسفند 1402
چه تفاوتی بین عزت نفس و خودخواهی وجود دارد؟

چه تفاوتی بین عزت نفس و خودخواهی وجود دارد؟

مرز باریکی بین رفتار با اعتماد به نفس و خودخواهانه وجود دارد. بسیاری از اوقات افراد به گونه‌ ای رفتار می‌ کنند که فکر می‌ کنند  اعتماد به نفس دارند یا عزت نفس بالایی دارند، در حالی که واقعاً حال و هوای خود خواهانه‌ای دارند. این می تواند برای ایجاد و حفظ روابط با دیگران و ایجاد عزت نفس در درون خود مضر باشد. این متن به وضوح تفاوت بین خودخواه بودن و اعتماد به نفس و نحوه تنظیم لحن و رفتار خود را توضیح می دهد تا با اعتماد به نفس تر و دلسوز تر ظاهر شوید.

تفاوت خودخواهی و عزت نفس  چیست؟

اغلب افرادی که اعتماد به نفس دارند و خودخواه هستند یکسان در نظر گرفته میشوند. گاهی اوقات افرادی که اعتماد به نفس بالایی دارند خودخواه به حساب می آیند. اگرچه به نظر این دو  شبیه به هم هستند،  اما اعتماد به نفس و خودخواهی  اساساً متفاوت هستند. با استناد به توضیحات نیک بوگنار، درمان گر مستقر در کالیفرنیا، اگر کسی واقعاً اعتماد به نفس داشته باشد، پس خود را شایسته می داند و اهمیتی  نمی دهد که دیگران چه فکر می کنند.

از طرف دیگر، خودخواهی به دلیل اینکه حول افراد دیگر می چرخد، معمولاً از اعتماد به نفس پایین نشات می گیرد. بوگنار  توضیح می‌ دهد که اگر فردی خودخواه است، سعی می‌ کند با تحقیر دیگران، عزت نفس خود را افزایش دهد و تمام تلاش خود را برای حفظ موقعیت خود، حتی به قیمت از دست دادن رابطه، انجام دهد.

مطلب مرتبط: چه کارهایی عزت نفس را از بین می برد

خودخواهی چیست؟

به گفته این درمان گر، تنها کاری که برای شناسایی نگرش خودخواهانه باید انجام شود این است که عمل فقط پوششی از ناامنی های ریشه دار است. برخلاف افراد با اعتماد به نفس، آنها احساس امنیت می کنند زیرا برای خود ارزش قائل هستند. بورنار افزود، افراد خودخواه موفقیت دیگران را به عنوان یک تهدید درک می کنند. آنها به موفقیت های دیگران تبریک نمی گویند. به دلیل خودخواهی، برقراری روابط سالم ممکن است دشوار باشد. همچنین ممکن است همکاری با دیگران برای آنها دشوار باشد.

گریس داود، یک درمان گر  می‌ گوید که افراد خودخواه، تایید بیرونی افراد دیگر را دوست دارند. از آنجا که احترام به خود مستلزم تأیید دیگران است، افراد خودخواه معمولاً قادر به شنیدن بازخورد منفی نیستند. آنها ممکن است با تحریک یا سرزنش دیگران یا حتی تحقیر پاسخ ان ها را دهند.

کدال  فیلیپس، درمان گر ، پیشنهاد می کند چند کار را انجام دهید تا گرفتار نگرش های خودخواهانه نشوید. ابتدا با اعتراف به ضعف، بدیهی است که ضعف به معنای نداشتن قدرت نیست. دقیقاً با استفاده از ضعف می توان آن را افزایش داد تا به نقطه قوت تبدیل شود. در ادامه به بررسی هر کدام میپردازیم.

مطلب مرتبط: تفاوت عزت نفس و اعتماد به نفس

دکتر افسردگی در تبریز بیشتر بخوانید: دکتر افسردگی در تبریز

خودخواهی چیست؟

خودخواهی را می‌ توان اینگونه تعریف کرد که بیش از حد به خواسته‌ های خود یا به نفع، رفاه یا لذت خود بدون در نظر گرفتن دیگران توجه  داشته باشد. افراد خودخواه، خود محور در نظر گرفته می شوند. آنها در یک رابطه چیزهای زیادی می گیرند اما باز پس نمی دهند. خودخواهی یعنی  اولویت قرار دادن خواسته های خود بر نیازهای دیگران. به عنوان مثال، اگر فقط به خواسته های خود مانند خرید یک تلفن گران قیمت اهمیت می دهید، بیش از نیاز فرزندانتان به لباس و کفش، شما خودخواه هستید.

عزت نفس چیست؟

عزت نفس چیست؟

عزت نفس اعتماد به ارزش یا توانایی های خود است. عزت نفس شامل باورهای مربوط به خود (مثلاً “من دوست داشته می شوم”، “من شایسته هستم”) و همچنین حالات عاطفی مانند پیروزی، ناامیدی، غرور و شرم را در بر می گیرد.

مطلب مرتبط: روش های افزایش عزت نفس در کودکان و نوجوانان

اسمیت و  مکی  آن را با این جمله تعریف کردند: « باور کردن خود یعنی چیزی  که ما در مورد خود فکر می کنیم؛ عزت نفس، همان ارزیابی های مثبت یا منفی از خود است، مثل احساسی که در شرایط مختلف از خود داریم. عزت نفس یک سازه روانشناختی جذاب است زیرا نتایج خاصی مانند پیشرفت تحصیلی،  شادی، رضایت از ازدواج و روابط  و رفتار مجرمانه را پیش بینی می کند.

روانشناسان معمولاً عزت نفس را به عنوان یک ویژگی شخصیتی پایدار می دانند ، اگرچه تغییرات عادی و کوتاه مدت (عزت نفس حالتی) نیز وجود دارد.

کلام اخر

در نتیجه میتوان اینگونه بیان کرد که تفاوت فاحشی  بین عزت نفس و خود خواهی وجود دارد، خودخواهی ناشی از عزت نفس پایین است ، عزت نفس پایین می تواند به اختلالات سلامت روان، از جمله اضطراب و افسردگی، کمک کند. شما  نیز اگر از عزت نفس پایینی برخوردار هستید صحبت با روانکده را در مورد گزینه های درمانی موجود، که ممکن است شامل روان درمانی (حضوری یا آنلاین)، داروها، یا ترکیبی از هر دو باشد، در نظر بگیرید.

درباره “چه تفاوتی بین عزت نفس و خودخواهی وجود دارد؟” بیشتر بخوانید:

به این مقاله امتیاز دهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *