تاریخ امروز :7 اردیبهشت 1403

اگر شما فردی هستید که فکر می کنید اعتماد به نفس ندارید؛ جای درستی آمده اید زیرا در این مقاله از سایت روانکده ما به دلایل کمبود اعتماد به نفس خواهیم پرداخت و به شما خواهیم گفت که اعتماد به نفس پایین چه مشکلاتی برای شما به وجود می آورد و درنهایت راهکارهایی مفید برای تقویت اعتماد به نفس به شما خواهیم داد.

مطلب مرتبط: چگونه اعتماد به نفس از دست رفته را بازگردانیم

چرا اعتماد به نفس کاهش می یابد؟

دانستن دلیل کمبود اعتماد به نفس اولین قدم برای تقویت و درمان نداشتن اعتماد به نفس می باشد. نیاز است بدانید که ترکیبی از عوامل باعث می شوند اعتماد به نفس در فرد کاهش یابد؛ البته این عوامل در هر فرد متفاوت می باشند اما درکل تجربیات دوران کودکی، شرایط کلی زندگی و به میزان اندکی ژنتیک در شکل گیری اعتماد به نفس هر فرد دخیل می باشند. درست است که نمی توانیم تجربیات گذشته خود را تغییر دهیم اما می توانیم با تغییر دادن طرز فکر و نگرش خود؛ اعتماد به نفسمان را تقویت کنیم تا آینده دلخواهمان را داشته باشیم.

تاثیر ژنتیک بر اعتماد به نفس

همه ما با پیش زمینه ای از عزت نفس به دنیا می آییم؛ عزت نفس یک صفت شخصیتی نشأت گرفته از ذات می باشد و با تغییرات ژنتیکی تضعیف یا تقویت می شود و از آنجایی که سطح عزت نفس روی اعتماد به نفس افراد تاثیر می گذارد؛ ژنتیک می تواند در میزان اعتماد به نفس نقش داشته باشد .

تاثیر تجربیات زندگی بر اعتماد به نفس

تربیت و رفتارهای والدین

روش تربیتی که والدین روی فرزندشان داشتند؛ به طور بلند مدت روی او تاثیر می گذارد؛ مثلا اگر والدینی داشته اید که مدام شما را با دیگران مقایسه می کردند یا تحقیر و سرزنش تان می کردند؛ در شما این حس را به وجود آورده اند که هیچوقت نمی توانید به جایی برسید و اعتماد به نفس شما را کاهش داده اند.

زورگویی و آزار و اذیت

تحکیم و آزار و اذیت هایی که در دوران کودکی و نوجوانی و بزرگسالی در مدرسه یا محل کار به فزد تحمیل می شود؛ باعث تحقیر او شده و تمایل به حضور در اجتماع و دنبال کردن اهداف را از او سلب می کنند.

اعتماد به نفس زنان قربانی تبعیض جنسیتی می شود

تبعیض جنسیتی و نژادی

تبعیض های نژادی و جنسیتی باعث می شوند درباره خود بالقوه تان و چیزهایی که متعلق به شماست؛ باورهای منفی پیدا کنید به دلیل همین پیام های غلط تبعیضی؛ اغلب زنان نگران این هستند که چطور به نظر می رسند و فرصت رشد و خودباوری را از دست می دهند.

تفکرات اشتباه و کمال گرایی

آیا-رابطه-جنسی-در-ایام-خاص-دینی-مانند-ماه-محرم،-رمضان-یا-شب-قدر-حرام-است؟ بیشتر بخوانید: آیا رابطه جنسی در ایام خاص دینی مانند ماه محرم، رمضان یا شب قدر حرام است؟

کمال گرایی باعث می شود فرد معتقد باشد که برای شروع هر کاری باید در آن تسلط داشته باشد و به این ترتیب از ورود به کارهایی که علاقمند است باز می ماند.

بزرگنمایی های رسانه ای

اغلب رسانه ها با دروغ ها و برگنمایی های خود باعث می شوند افراد خود را در معرض مقایسه قرار دهند و روی نقط ضعف و عیب های خود متمرکز شوند و در مورد خود احساس بدی داشته باشند.

مطلب مرتبط: از کجا بفهمیم اعتماد به نفس داریم؟

مشکلات اعتماد به نفس پایین

مشکلات اعتماد به نفس پایین

با توجه به این که اعتماد به نفس از موقعتی به موقعیت دیگر متفاوت است؛ ممکن است در زمینه ای احساس کنید اعتماد به نفس دارید ولی در زمینه ای دیگر اعتماد به نفس نداشته باشید. در کل عدم اعتماد به نفس موجب می شود در کاری که انجام می دهد با مشکلاتی مواجه شوید:

  • دچار اضطراب و آشفتگی می شوید.
  • تعاریفی که از شما می شود را نمی پذیرید و انکار می کنید.
  • مدام نگران فکر و نظر دیگران هستید.
  • از خود مراقبت نمی کنید.
  • زمانی برای پیشرفت خود نمی گذارید.
  • از امتحان کردن موقعیت ها و چالش های جدید دوری می کنید.
  • به تصمیم گیری و قضاوت خود اعتماد ندارید.
  • به زندگی متوسط قانع هستید و توقع موفقیت ندارید.
  • در مواجهه با نظرات مخالف سریعا از موضع خود عقب نشینی می کنید.
  • در بحث های گروهی شرکت نمی کنید.
  • احساس می کنید باید مرتبا رفتارها و کارهای خود رابه دیگران توضیح دهید.
  • نیاز به تأیید دیگران دارید.
  • از تغییر می ترسید و در روابط و شغل نامناسب می مانید.
  • بدبین هستید و نمی توانید مثبت فکر کنید.

مطلب مرتبط: برای اینکه اعتماد به نفس داشته باشیم چه کنیم

چطور اعتماد به نفس پیدا کنم؟

چطور اعتماد به نفس پیدا کنم؟

عدم اعتماد به نفس یکی از عوامل اختلالات رفتاری و روانی می باشد و باعث می شود در ابراز توانایی ها و لیاقت های خود ناتوان بمانید و در همه افراد در زمینه هایی مشاهده می شود. مثلا ورزشکاری که با وجود توانایی های جسمی و تکنیکی که دارد؛ باز هم خود را در مقابل حریفش ضعیف می داند یا دانشجویی که با وجود تسلط بر مطالب و داشتن دانش باز هم در کلاس جرأت نمی کند به سوالات پاسخ دهد؛ نمونه هایی از تاثیرات کمبود اعتماد به نفس در افراد می باشند. چند راهکار برای تقویت اعتماد به نفس عبارتند از:

  1. خودتان را براساس یکسری استانداردهای دور از دسترس مورد قضاوت قرار ندهید.
  2. باور کنید که با تلاش و پشتکار می توانید به موفقیت برسید.
  3. مهارت های اجتماعی خود را تقویت کنید.
  4. قبول کنید که گذشته را نمی توانید تغییر دهید اما آینده را چیزی جز تفکر و تلاش شما نمی سازد.
  5. مهارت های جدید یاد بگیرید و درآن ها متخصص شوید.
  6. انرژی خود را صرف زمان حال کنید و در حسرت دیروز و نگران فردا نباشید.
  7. مغلوب تجربه های ناموفق نشوید و به تلاش خود ادامه دهید.
  8. از طرد شدن و عدم پذیرش نترسید.

مطلب مرتبط: چگونه با اعتماد به نفس صحبت کنیم؟

کلام آخر

در این مطلب شما را با عوامل موثر بر اعتماد به نفس آشنا کردیم و با بررسی آنها می توانید دلیل و ریشه کمبود اعتماد به نفس خود را پیدا کنید و با تمرین و تکرار روش های افزایش اعتماد به نفس به حس خودباوری دست یابید و در کارهایی که علاقه دارید موفق شوید.

3.5/5 - (2 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *